УМОВИ ТА ЧИННИКИ ВІДТВОРЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ

  • Дзямулич М. І., к.е.н., доцент Луцький національний технічний університет
  • Грудзевич Ю. І., к.е.н., доцент Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Ключові слова: людський капітал, відтворення людського капіталу, формування людського капіталу, доходи та витрати населення

Анотація

Відтворення людського капіталу – це безперервне відновлення і підтримання фізичних і розумових здібностей людини та підвищення її професійно-кваліфікаційного й освітнього рівня. При цьому, це стосується як окремої людини, так і сукупності працівників, зайнятих на основі найму на окремому підприємстві, в галузі тощо. Іншими словами, відтворення людського капіталу – складний економічний процес, який включає в себе не тільки співвідношення сфери споживання (задоволення суспільно-нормальних потреб людини) та сфери обміну (грошові засоби на відтворення набувають форму вартості людського капіталу), але й відносини виробничої сфери, що пов’язані з еквівалентним відшкодуванням витрачених в процесі праці сил та енергії людини.

В статті розглянуто сучасні особливості формування та відтворення людського капіталу та структуру джерел його відтворення. Визначено, що нормальне відтворення людського капіталу потребує такого рівня споживання матеріальних благ та засвоєння культурних цінностей, який міг би забезпечити відновлення витраченої в процесі праці енергії та подальший розвиток здібностей до праці у відповідності з сучасними вимогами життя. В іншому випадку людський капітал буде не в стані нормально функціонувати в сучасному виробництві. Акцентовано увагу на необхідності розширеного відтворенні людського капіталу, оскільки для нормального функціонування національної економіки він повинна відтворюватися в більшій кількості та, головне, кращої якості. Особливо така  необхідність виникає з пришвидшенням розвитку науково-технічного прогресу, коли потреба у висококваліфікованих працівниках відчувається в набагато більших масштабах, що призводить до зростання затрат на їх підготовку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Bashnianyn, G. I., Lazur, P. Yu., Medvedev, V. S. Politychna ekonomia [Political Economy]. Kyiv, Nika-Centr Elga, 2000. 528 p. [in Ukrainian].

Bohynia, D., Lagutin, V. Pro reformu oplaty praci v Urayini [On wage reform in Ukraine]. Economy of Ukraine, 1993, Vol. 7. P. 3-12. [in Ukrainian].

Dokhody ta vytraty naselennia Urayiny u 2018 roci [Incomes and expenditures of the Ukrainian population in 2018]. State Statistics Service of Ukraine. URL: http://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/gdn/dvn_ric/dvn%20_u/dvn_u.htm. (date of appeal: 22.04.2020). [in Ukrainian].

Onykienko, V. V., Kovalenko, N. I. Produktyvna zayniatist: zmist, osnovni problem I shliahy dosiagnennia [Productive employment: content, key challenges, and ways to achieve]. Kyiv, Print-express, 1999. 50 p. [in Ukrainian].

Statystychnyi shchorichnyk Urayiny za 2001 rik [Statistical Yearbook of Ukraine for 2001]. State Statistics Service of Ukraine. Kyiv, Tekhnika, 2002. 647 p. [in Ukrainian].

Опубліковано
2020-05-17
Як цитувати
Дзямулич М. І., к.е.н., доцент, & Грудзевич Ю. І., к.е.н., доцент. (2020). УМОВИ ТА ЧИННИКИ ВІДТВОРЕННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНІ. Економічний форум, 1(2), 142-146. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-2-19
Розділ
ДЕМОГРАФІЯ, ЕКОНОМІКА ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА