СТРУКТУРНА ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН ЯК ПЕРЕДУМОВА РОЗБУДОВИ ІНКЛЮЗИВНОЇ МОДЕЛІ ЇХ РОЗВИТКУ

  • Шульц С.Л. ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України»
  • Луцків О.М. ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України»
Ключові слова: технологічні зміни, трансформації, сектори економіки, диверсифікація, економічний розвиток, інноваційні зміни, сфера послуг, постіндустріального технологічного укладу, інклюзивна модель

Анотація

У статті основну увагу зосереджено на тенденціях та особливостях структурної диверсифікації економіки європейських країн. Зазначено, що диверсифікація є не стільки метою, скільки наслідком економічного зростання і ініціюють його структурних змін, що відбуваються на основі стимульованих урядами процесів творчого руйнування з використанням інструментів сучасної структурної політики. Встановлено чинники, які впливають на диверсифікацію економіки. 

Основну увагу акцентовано на зміні  глобальних трендів розвитку європейських країн, а саме перехід до постіндустріального технологічного укладу, який базується на випереджаючому розвитку сфери послуг та зменшенні частки індустріального сектора (сільського господарства та промисловості у ВВП). Проаналізовано зміни в структурі економіки країн-членів ЄС упродовж 2010-2018 рр. за часткою у ВВП та зайнятості за трьома секторами економіки *первинним, вторинним та третинним). Результати аналізу свідчать, що до п’ятірки лідерів за часткою третинного сектору у ВВП увійшли Люксембург, Кіпр, Мальта, Франція та Нідерланди, а аутсайдерами у рейтингу країн за цим показником виступають Ірландія, Чехія, Румунія, Угорщина і Словенія. За часткою зайнятих в третинному секторі економіки до п’ятірки лідерів увійшла Великобританія, де 80,8% зайнятого населення працює у сфері послуг. Здійснено аналіз структури зайнятих  в розрізі галузей сфери послуг в країнах-членах ЄС у 2018 р.

Результати аналізу свідчать, що в країнах-членах ЄС відбувається  прискорений розвиток тих секторів економіки, які забезпечують значний  внесок у підвищення продуктивності праці, зайнятості населення та дають змогу отримувати технологічні переваги над конкурентами. Акцентовано значну увагу на тому, шо саме кардинальна зміна технологій виробництва та активізація інноваційних процесів є визначальними чинниками становлення нового технологічного укладу та  забезпечують економічне зростання країн загалом.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Glaz`ev S.Yu. (1993). Teory`ya dolgosrochnogo texny`ko-ekonomy`cheskogo razvy`ty`ya [Theory of long-term technical and economic development]. M.: VlaDar. [in Russia]

Dosi G. (1982) Technological Paradigms and Technological Trajectories: A Suggested Interpretation of the Determinants and Directions of Technical Change. Research Policy. Volume 11. Issue 3. [in English].

Lukinov, І. (1997). Ekonomichni transformacii (naprykintsi ХХ storichchya) [Economic transformations (late 20th century)]. Kiev: Kniga [in Ukrainian].

Dutz M.A. (2007). Unleashing India’ s Innovation: Toward Sustainable and Inclusive Growth. Washington, DC: World Bank.. Retrieved from https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/6856 License: CC BY 3.0 IGO.” [in English].

Eurostast. Retrieved from https://ec.europa.eu/eurostat/ [in English].

Опубліковано
2020-07-19
Як цитувати
Шульц С.Л., & Луцків О.М. (2020). СТРУКТУРНА ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН ЯК ПЕРЕДУМОВА РОЗБУДОВИ ІНКЛЮЗИВНОЇ МОДЕЛІ ЇХ РОЗВИТКУ. Економічний форум, 1(3), 16-22. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2020-3-3
Розділ
ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ