ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ БЮДЖЕТНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ОТГ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  • Недопад Г.В. Луцький національний технічний університет
Ключові слова: адміністративно-територіальна реформа, бюджетна ефективність, децентралізація, місцеві бюджети, об’єднані територіальні громади

Анотація

У статті розкрито передумови вдосконалення системи аналізу бюджетної ефективності місцевих бюджетів. На основі аналізу наукових підходів розроблено методичні положення комплексного аналізу бюджетної ефективності місцевих бюджетів, що передбачають розрахунок інтегрального показника за блоками бюджетної результативності, бюджетної самодостатності та бюджетної відкритості. Наведено результати апробації запропонованого підходу до аналізу на прикладі бюджетів об’єднаних територіальних громад Волинської області.

Дослідження бюджетної результативності грунтуватиметься на оцінці рівня виконання видатків місцевих бюджетів ОТГ за функціональною класифікацією.

Загальновідомим є факт, що самодостатні територіальні громади є основою місцевого і регіонального розвитку будь-якої держави. Це також є ознакою ефективності місцевого самоврядування. До індикаторів, що визначатимуть бюджетну самодостатність нами віднесено: доходи загального фонду на 1-ного мешканця, питому вагу управлінських витрат у власних доходах, капітальні видатки на 1-ну особу, рівень дотаційності бюджетів ОТГ Волинської області, видатки загального фонду на одного мешканця, питому вага капітальних видатків у загальній сумі видатків, питому вагу ЗП з нарахуваннями у видатках загального фонду, видатки на утримання апарату управління на 1-го мешканця, обсяг надходжень до бюджету ОТГ від сплати ПДФО на 1-го мешканця, обсяг надходжень до бюджету ОТГ від плати за землю на 1-го мешканця, обсяг надходжень до бюджету ОТГ від сплати єдиного податку на 1-го мешканця, обсяг надходжень до бюджету ОТГ від сплати акцизного податку на 1-го мешканця, обсяг надходжень до бюджету ОТГ від сплати податку на нерухоме майно на 1-го мешканця.

Аналіз рівня інформаційної відкритості органів управління ОТГ проведено на основі дослідження фіційних сайтів об’єднаних громад Волинської області та визначено його вплив на формування бюджетної ефективності території. За допомогою офіційних сайтів об’єднаних громад промоніторено взаємозв’язок між представленим на ньому контентом та бюджетною ефективністю окремо взятої ОТГ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Недопад Г.В., Луцький національний технічний університет

аспірант кафедри фінансів, банківської справи та страхування

 

 

Посилання

Simon G. (2001). Administrative behavior. - К.: ArtEk, 2001. – 231 p.

Reasons of non-fulfillment of the budgetary programs. URL:

https://feao.org.ua/wp-content/uploads/2019/01/reasons.pdfФахрутдинова Е. В.

Markovich G. Publicity and transparency of budgetary process are a sign of democratic development of country. URL:

https://decentralization.gov.ua/news/4992.

Опубліковано
2021-02-26
Як цитувати
Недопад Г.В. (2021). ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ БЮДЖЕТНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ОТГ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Економічний форум, 1(1), 83-93. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-1-10
Розділ
СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ