ПІДХОДИ ТА МЕТОДИ РОЗРОБКИ, ПРИЙНЯТТЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

  • Анна Запорожець Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова
Ключові слова: управлінське рішення, керівник, аспекти прийняття, реалізація, відповідальність, проблема

Анотація

Будь-яка цілеспрямована діяльність людини завжди пов’язана з прийняттям рішень, а процес цей є структурним елементом, найважливішим атрибутом діяльності. У всіх сферах суспільства, на всіх рівнях управління управлінське рішення являє собою основний вид діяльності керівника. Процес вироблення, прийняття, організації виконання та реалізації такого рішення відображає зміст і сутність управління і розглядається в науці як спеціалізована діяльність, покликана впорядкувати відносини між людьми і суб’єктами соціально-економічних відносин. Це механізм наділення суб'єктів управління повноваженнями направляти процес спільної діяльності людей на рішення загальних соціально-економічних проблем.

В статті проаналізовані загальні підходи та методи розробки, прийняття та реалізації управлінських рішень.  Розробка та прийняття управлінських рішень це певна послідовність дій (операцій), завдяки яким забезпечується прийняття рішень. Розробка та прийняття рішень – це цілий ряд різноманітних, але досить типових процедур, що представляють собою окремі етапи в процесі управлінської діяльності, що дозволяє побудувати загальну схему процесу прийняття управлінських рішень.

Проведене дослідження  підходів та методів розробки та реалізації управлінських рішень дозволило визначити, що розробка та прийняття управлінських рішень це певна послідовність дій (операцій), завдяки яким забезпечується прийняття рішень. Розробка та прийняття рішень – це цілий ряд різноманітних, але досить типових процедур, що представляють собою окремі етапи в процесі управлінської діяльності, що дозволяє побудувати загальну схему процесу прийняття управлінських рішень. До вироблення управлінських рішень існує два основних підходи: централізований і децентралізований. При розробці та прийнятті управлінських рішень слід би застосовувати традиційні, економіко-математичні, систематизовані та системно-цільові методи.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Анна Запорожець, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова
Кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та державного управління

Посилання

Lepa, NN (2003) Management of competitive advantages of enterprise: monograph. [Enterprise competitive advantage management: monograph]. Donetsk: OOO YUgo-Vostok, LTD». (in Russian)

SHegda AV (2002) Menedzhment: navchal'nij posіbnik. [Management: a textbook]. KiС — v: «Znannya». [in Ukrainian]

Опубліковано
2021-09-25
Як цитувати
Анна Запорожець. (2021). ПІДХОДИ ТА МЕТОДИ РОЗРОБКИ, ПРИЙНЯТТЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ. Економічний форум, 1(3), 64-69. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-9
Розділ
ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ