ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОГО РИНКУ

  • Ніколаєва А.М. Луцький національний технічний університет
Ключові слова: інформаційна, цінова, операційна ефективність фінансового ринку, ефективність розподілу, масштаб фінансового ринку

Анотація

У статті досліджено теоретичні підходи до дефініції «ефективність фінансового ринку» та визначено методологію її оцінки з позиції виконання фінансовим ринком його макроекономічної функції. Проаналізовано та узагальнено основоположні концепції ефективності фінансового ринку, розроблені американськими вченими. Визначено сутність ефективного ринку та виділено форми його ефективності за гіпотезою ефективного ринку Ю. Фами, теорії інвестиційного цінного паперу В. Шарпа, альтернативної гіпотези ефективного ринку Т. Коупленда і Дж. Вестона, концепції витрат фінансового посередництва К. Ерроу, Р. Лукаса та П. Ромера. Обґрунтовано, що не всі висунуті науковцями умови ефективності фінансового ринку дотримуються на реальному ринку. Вказано на суперечність рівняння ефективності фінансового ринку, що визначається як величина, обернена різниці відсоткових ставок по кредитах і депозитах в банківській системі.

Автором обґрунтовано, що макроекономічну ефективність фінансового ринку та її роль у забезпеченні стабільного розвитку соціально-економічних систем, в першу чергу, визначає розподільна (перерозподільна) функція фінансового ринку. Зазначено, що ефективний фінансовий ринок має бути рушійною силою, що стимулює стабільний розвиток і позитивні зрушення в економіці, забезпечуючи підприємства інвестиційно-кредитними ресурсами.

За макроекономічною роллю в ринковій економіці, ефективність фінансового ринку автором визначається як його здатність забезпечувати ефективний перерозподіл ресурсів, спрямовуючи їх в реальний сектор економіки, що призводить до стабільного розвитку соціально-економічних систем. При цьому ефективність фінансового ринку за його розподільною функцією пропонується оцінювати за показником співвідношення суми реально залученого капіталу нефінансовими корпораціями та сукупної ресурсної бази фінансового ринку.

Здійснено порівняльний аналіз впливу стану розвитку основних сегментів фінансового ринку (фондового та кредитного ринків) на економічний розвиток різних країн за ключовими показниками, що надаються Всесвітньою федерацією бірж та Міжнародним Валютним Фондом.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Ніколаєва А.М., Луцький національний технічний університет

к.е.н., доцент

 

Посилання

Nikolaieva A.M. Rol efektyvnosti finansovoho rynku v upravlinni ekonomichnymy systemamy. Funktsionalni aspekty finansovoho menedzhmentu yak instrumentu upravlinnia ekonomichnymy systemamy : Monohrafiia / za red. d.e.n., prof.

I.M. Vakhovych Lutsk: Viddil imidzhu ta promotsii Lutskoho NTU, 2021, рр. 95-106 [in Ukrainian].

Fama E. F. Market efficiency, long-term returns, and behavioral finance. Journal of financial economics. 1998. Т. 49,

pp. 283-306.

E'ffektivnost' rynka (Market Efficiency) – e'to. Available at: https://economic-definition.com/Business/Effektivnost_rynka_Market_Efficiency__eto.html#h3-0 (accessed 10.06.2021) [in Russsian].

Sharp U. F., Aleksander G. Dzh., Be'jli Dzh. V. Investicii. 1997. 1028 p. [in Russsian].

Sutormina V. M. Finansy zarubizhnykh korporatsii: pidruchnyk. K., KNEU, 2004. 566 p. [in Ukrainian].

Stolbov M. I. Finansovyj rynok i e'konomicheskij rost: kontury problemy. Moscow, Nauchnaya kniga, 2008.

p. [in Russsian].

Ivanchenko I. S. Metody testirovaniya e'ffektivnosti finansovogo rynka. Finansovaya analitika: problemy i resheniya. 2015. No21 (255), pp. 58-68. [in Russsian].

World Development Indicators: Financial access, stability and efficiency. Stock markets, The World Bank. Available at: http://wdi.worldbank.org/table (accessed 15.06.2021).

Blum D., Federmaier K., Fink G., Haiss P. The Financial-Real Sector Nexus: Theory and Empirical Evidence. IEF Working Paper. 2002, No. 43. P. 50.

Harbar Zh.V. Vplyv derzhavnykh rehuliatoriv na rozvytok finansovoho rynku. Ahrosvit. 2014, No 8, pp. 30-36. [in Ukrainian].

Опубліковано
2021-09-25
Як цитувати
Ніколаєва А.М. (2021). ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОГО РИНКУ. Економічний форум, 1(3), 125-133. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-18
Розділ
ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ