ПЕРСПЕКТИВИ НАРОЩЕННЯ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ

  • Чиж Н.М. Луцький національний технічний університет
  • Урбан О.А. Луцький національний технічний університет
  • Дзямулич М. І. Луцький національний технічний університет
Ключові слова: банк, кредит, кредитування, фінансові ресурси, банківські активи і пасиви

Анотація

В сучасних умовах кредитування суб’єктів господарювання в належних обсягах є важливою складовою ефективності функціонування як малого так і середнього та великого бізнесу, що в свою чергу забезпечує належний розвиток всіє економіки України.

Враховуючи складну економічну ситуацію сьогодення всі українські суб’єкти господарювання мають проблеми з падінням  обсягів продаж та зменшенням ефективності фінансово-господарської діяльності, саме це сприяє зниженню їх платоспроможності, кредитоспроможності та значно заважає зростанню фінансових можливостей. Водночас перед ними постійно стоїть питання про необхідність оновлення основних засобів, придбання сировини та матеріалів та покриття інших постійних витрат, тобто без кредитів не обійтися.

В статті автори розглядаються актуальні питання обсягів кредитування банківських установ в Україні протягом 2012-2020 років. Аналізується сучасний стан кредитування, в тому числі надані кредити домогосподарствам та корпоративному сектору. У 2020 році  відбувалося значне нарощення іпотечного кредитування, що для нашої держави є не типовим явищем, враховуючи ризиковість та кризові явища сьогодення. Розвитку кредитування надалі сприятиме зниження кредитних ставок. Банки активізували кредитування малого бізнесу протягом останнього року зважаючи на те що саме бізнес отримав значні втрати в умовах пандемії.

У статті розкриваються шляхи та  перспективи нарощення обсягів кредитування в України в умовах економічної нестабільності. На сучасному етапі розвитку найважливішим завданням  є розширення програм по іпотечному кредитування, адже саме іпотека сприяє в подальшому пожвавленням попиту населення; зниження кредитних ставок; збільшення рівня схвалення заявок на кредити населенню як на іпотечні так і споживчі; послаблення банківськими установами вимог до заставного майна; лояльне ставлення до фінансового стану клієнтів; індивідуальний підхід до кожного позичальника з можливістю підібрати вигідну кредитну програму; пом’якшення стандартів кредитування населення за споживчими кредитами. Також не менш важливими є вирішення таких  проблемами  кредитування в Україні як: високі кредитні ставки; жорсткі умови  та посилення стандартів для великих підприємств через погіршення курсових очікувань; недостатня державна підтримка іпотечного кредитування; впровадження великої кількості соціальних програм іпотеки з більш низькими та доступними відсотковими ставками.

Вітчизняна банківська система має достатній потенціал щоб ефективно функціонувати та нарощувати обсяги кредитування. Причому результатом впровадження заходів стимулювання нарощення обсягів кредитування має стати не лише кількісне зростання кредитів, а й підвищення ефективності процесу кредитування.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Чиж Н.М., Луцький національний технічний університет

к.е.н., доцент

 

Урбан О.А., Луцький національний технічний університет

к.е.н., доцент

 

Дзямулич М. І., Луцький національний технічний університет

к.е.н., доцент

 

Посилання

The banking system of Ukraine: textbook. way. / S.V. Mocherny, LS Trishak. Lviv: Triada plyus, 2004. 304 p.

Money and credit: a textbook / MI Savluk, AM Moroz, IM Lazepko, etc .; for science. ed. MI Savluk. 6th ed., Reworked. and ext. К.: КНЕУ, 2011. 589 с.

NBU financial sector statistics. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-financial/data-sector-financial#1ms - (access date 25.04.2021).

NBU Report on Financial Stability 2020. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/FSR_2020-H2.pdf?v=4 - (access date 25.04.2021).

Lagutin VD Lending: theory and practice: Textbook. way. 3rd ed., Revised. and ext. K .: TV "Knowledge", KOO, 2002. 215 p

Annual Report of the NBU 2020. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/annual_report_2020.pdf?v=4 - (access date 25.04.2021).

Опубліковано
2021-09-25
Як цитувати
Чиж Н.М., Урбан О.А., & Дзямулич М. І. (2021). ПЕРСПЕКТИВИ НАРОЩЕННЯ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ . Економічний форум, 1(3), 139-144. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-3-20
Розділ
ГРОШІ, ФІНАНСИ І КРЕДИТ