РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В СТРУКТУРІ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ УКРАЇНИ

  • Матвійчук Л.Ю. Луцький національний технічний університет
  • Кравчук І.М. Луцький національний технічний університет
  • Лепкий М.І. Луцький національний технічний університет
Ключові слова: готельне господарство, суб’єкти господарювання, регіональний розвиток, індустрія гостинності

Анотація

У статті визначено, що готельне господарство входить до складу туристичних дестинацій та складових частин індустрії туризму України. Доведено, що сьогодні готельне господарство України визначається  низкою проблем, ускладнених впливом економічних та політичних криз, пандемії COVID-19 тощо. Сучасний стан номерного фонду готельного господарства в більшості регіонах України не відповідає міжнародним нормам, правилам та стандартам. Кількість готелів та аналогічних засобів розміщення багатьох туристичних дестинацій є у більшості випадків недостатньою. Крім того, матеріально-технічна база більшості готелів є застарілою та потребує нагальної модернізації.

Обґрунтовано концептуальні засади аналізу готельного господарства в структурі регіональних систем на основі проведеного аналізу, який засвідчив, що у 2019 році порівняно з 2018 р. незначно але збільшилась кількість готелів у Одеській, Запорізькій, Дніпропетровський, Кіровоградській областях, кількості готелів зросла. Значне скорочення готельного фонду відбулося у Донецькій та Луганській областях, які знаходяться на лінії розмежування. Аналіз кількості місць у готелях та аналогічних засобах розміщення за регіонами України, згідно з даними Державної служби статистики України  засвідчив значні регіональні диспропорції. Зменшення кількості ліжко-місць відбулося на території Херсонській області та місті Київ. Проте збільшення кількості місць в готелях спостерігалось у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Одеській, Вінницькій, Черкаській та Закарпатській областях. На території інших регіонів динаміка змін кількості ліжко-місць залишається практично постійною.

Досліджено міжнародний досвід розвитку готельного господарства. Систематизовано структуру готельного господарства за підходом Всесвітньої організації туризму. Проведено аналіз розвитку готельного господарства в динаміці та у регіональному розрізі.

Запропоновано суб’єктам господарювання готельного господарства об’єднуватись в готельні альянси та кластери. Визначено, що туристичний готельний кластер характеризується низьким рівнем адміністративно-централізованого впливу на роботу елементів кластеру, дотриманням встановлених стандартів і принципів рівноправності, забезпеченням пропорційності у ціновій політиці та збалансованого, оптимального користування запропонованим набором готельних та інших послуг.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Матвійчук Л.Ю. , Луцький національний технічний університет

д.е.н., професор

https://orcid.org/ 0000-0003-1694-6178

Кравчук І.М. , Луцький національний технічний університет

доктор філософії

https://orcid.org/ 0000-0001-8291-3943

Лепкий М.І. , Луцький національний технічний університет

к.г.н., доцент

https://orcid.org/ 0000-0003- 2470-6780

Посилання

Barna M., Tuchkovskaya I. The main trends in tourism management in Ukraine. Entrepreneurship and trade. 2016. 20.20. P. 5-8.

Brych V., Okhota V. The main factors influencing the functioning of hotel and restaurant complexes and tourism in Ukraine. Economy and state. 2018. № 8. P. 9–12.

Gorina G. The specifics of strategies for the development of international hotel chains in the context of globalization. Innovative economy. 2012. №8 (34). P.270-273.

Denisenko M., Shevchuk Y. Trends in the hotel business in Ukraine. Modernization of the economy: current realities, forecast scenarios and prospects for development [Abstracts of the II International Scientific and Practical Conference (April 28, 2020)]. Kherson, Vyshemirsky V. S. Publishing House, 2020. P. 129-131.

DSTU 4269: 2003 "Tourist classification services of hotels". 2003. URL: https://dnaop.com/html/29982/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2% D0% A3_4269_2003.

Zemlina Y., Lifirenko O. Trends in hotel business development in Ukraine. restaurant and hotel consulting. Innovations. 2019. № 1, Volume 2. pp. 121-131

Kaplina A. Organizational and economic mechanism of management of development of enterprises of hotel economy: PhD in Economics. Science: 08.00.04. Poltava, 2016. 247 p.

Lozhachevska O., Shcherban V. Prospects for the development of foreign hotel chains in Ukraine. Economic space. 2018. № 136. URL: http: // www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/ download / 281/270

Lupich O. Formation of competitive hotel economy of the region: PhD in Economics. Sciences: 08.00.05 - Development of productive forces. Uzhhorod, 2017. 285 p.

Okhrimenko A. National tourist system: monograph. Kyiv: Kyiv. National trade and economy University, 2019. 592 p.

Official site of the World Tourism Organization. [Electronic resource]. Access mode: http://www2.unwto.org/

COVID-19 pandemic and its consequences in the field of tourism in Ukraine Access mode http://www.ntoukraine.org/assets/files/EBRD-COVID19-Report-UKR.pdf

Perepelytsya A. Regulation of the hotel business in terms of informatization of the global economic space. Bulletin of Kharkiv National University named by V. N Karazina. Series "International Relations. Economy. Local lore. Tourism". 2017. Issue. 6. P. 187–190.

Skorina T. Forecasting the international competitiveness of hotel enterprises: dissertation abstract: special. 08.00.04 "Economics and management of enterprises (by type of economic activity)". Rivne, 2017. 21 p.

Yankovska G. Marketing communication strategies of the hotel industry: dissertation: 08.00.04. Kyiv, 2018. 261 p.

Опубліковано
2021-11-24
Як цитувати
Матвійчук Л.Ю., Кравчук І.М., & Лепкий М.І. (2021). РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА В СТРУКТУРІ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ УКРАЇНИ. Економічний форум, 1(4), 54-61. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2021-4-8
Розділ
ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ