ВПЛИВ COVID-19 НА ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
Анотація
У статті розглянуто ключові проблеми, зміни та обмеження в діяльності підприємств готельно-ресторанної індустрії в період Covid-19. Також розглянуто статистичні дані, що надають уявлення про стан та тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в період пандемії. Проаналізовано вплив пандемії коронавірусу (COVID-19), яка спричинила величезні перебої в роботі підприємств різних галузей. Виявлено низку проблем, з якими стикається готельний та ресторанний бізнес в Україні. Надано практичні пропозиції щодо виходу з кризи, упровадження яких дасть змогу зменшити рівень негативного впливу наслідків пандемії. Коронавірус завдав серйозних збитків готельному та ресторанному бізнесам в Україні, на відновлення сектору може піти не один рік. Внаслідок цього майже вся світова економіка дала тріщину. Безліч галузей економіки у всьому світі втратили свої позиції, а мільйони людей втратили робочі місця. Все це негативно позначається на добробуті людей, їх фінансовому становищі та може призвести до великої економічної кризи.
Крім цього були накладені жорсткі обмеження на соціально-культурну сферу життя. Серед них можна виділити такі як, заборона відвідування масових святкових/спортивних заходів, закриття магазинів, кафе, салонів, готелів та інше, обмеження в пересуванні в межах країни та за кордон. Вітчизняний готельно-ресторанний бізнес одним із перших відчув на собі наслідки, які приніс із собою карантин. Це одна з тих галузей, де наявна жорстока конкуренція за місце «під сонцем» і існує необхідність постійно розвиватись, щоб задовольнити усі бажання клієнтів.
Через карантин люди були змушені забути про подорожі, кордони були закриті, а туристичні агенти змушені були повернути своїм клієнтам кошти за заброньовані тури. Карантинні заходи майже повністю призвели до зупинки таких галузей економіки, як готельний та ресторанний бізнес, авіаперевезення, роздрібна торгівля тощо.
Завантаження
Посилання
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny URL: http://www.ukrstat.gov.ua. [in Ukrainian].
Novyny sfery restorannoho biznesu URL: https://joinposter.com [in Ukrainian].
Rezul'taty opytuvannya operatoriv restorannoho rynku URL: https://www.uara.org.ua/post/results-of-an-anonymous-survey-of-restaurantoperators. [in Ukrainian].
Dyenkov D. Vplyv COVID-19 ta karantynnykh obmezhen' na ekonomiku Ukrayiny. 2020. URL: https://www.kas.de/de/home. [in Ukrainian].
Charkina T.Yu. Stratehichni napryamy upravlinnya hotel'no-restorannym biznesom v umovakh kryzy. Ekonomichna nauka. 2021. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/5.pdf. [in Ukrainian].
Dolbnyeva D.V. Vplyv Covid-19 na ekonomiku krayin svitu, 2020. URL: https://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2020-1_0-pages-20_26.pdf [in Ukrainian].
Yakymenko-Tereshchenko N.V. Vyznachennya problem rozvytku hotel'no-restorannoho biznesu na osnovni finansovo-statystychni zvitnosti, 2021. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/6_2021/13.pdf [in Ukrainian].
Zhalilo Ya.A., Kovalivs'ka S.V. ta in. Shchodo rozvytku turyzmu v Ukrayini v umovakh pidvyshchenykh epidemichnykh ryzykiv. Natsional'nyy instytut stratehichnykh doslidzhen'. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2020-06/turyzm-v-ukraini.pdf [in Ukrainian].
Kovtunenko Yu.V., Ol'shevs'ka D.O., Alyeksyeyenko A.A., Savkov Ye.O. Osoblyvosti vykorystannya innovatsiynykh tekhnolohiy za suchasnykh umov u hotel'nomu ta restorannomu biznesi. Biznes Inform. 2020. №12. C. 195-201. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-12-195-201 [in Ukrainian].
Авторське право (c) 2022 Ковтуненко Ю. В., Пальжок Н.І., Тарутіна П.О., Бабиніна М.Ф.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.