МІЖНАРОДНИЙ ПЕРЕГОВОРНИЙ ПРОЦЕС ЯК ЗАСІБ ДИПЛОМАТІЇ

  • Зелінська Ольга Луцький національний технічний університет
  • Галазюк Наталія Луцький національний технічний університет
Ключові слова: дипломатія, міжнародні відносини, переговорний процес, світова політика

Анотація

В даній статті розглянуто питання сутності та значення міжнародних переговорів  як засобу досягнення дипломатичних домовленостей. Ціллю написання статті є вивчення специфіки та врахування впливу культурних національних особливостей на хід переговорного процесу.

Встановлено, що гостра необхідність вирішувати сучасні проблеми світової політики дипломатичними засобами внесла в переговорний процес цілий ряд суттєво нових моментів. Так в першу чергу, з збільшенням кількості глобальних проблем та їх актуальності на початку XXІ століття у світі в цілому зросло значення міжнародних переговорів як засобу вирішення міжнародних проблем дипломатичним шляяхом. Крім цього також збільшилася кількість переговорів, що ведуться у світі. Паралельно з розширенням проблематики  міжнародних переговорів, до їх вирішення стала втягуватися велика кількість учасників, що можуть як безпосередньо брати участь у переговорах, так і виконувати функції експертів, перекладачів тощо. Все це є передумовою для формування системи міжнародних переговорів, орієнтовиних на спільний пошук консенсусного рішення та співробітництва.

В статті зазначено що дипломатія, являє собою систему невійськових практичних прийомів та методів, які застосовуються з врахуванням певних умов та специфіки  розв’язуваних завдань. З поняттям «дипломатія» також пов’язують мистецтво ведення переговорного процесу з ціллю запобігання або вирішення конфліктних ситуацій, пошуку компромісів і консенсусних рішень, а також розвиток і поглиблення міжнародної співпраці. Варто наголосити, що дипломатія, за своєю природою, формує волю держави і намагається її донести, озвучити та узгодити з волею інших держав.

З’ясовано, що кожен народ має свої звичаї, обряди, традиції, власну культуру, та характерні особливості державного і політичного устрою. Це може суттєво впливати на ведення переговорного процесу. Національний стиль відображає найпоширеніші практики ведення переговорів, які бувають прийнятними для всіх представників країни. Проте концептуальні розходження у різних стилях ведення переговорного процесу однозначно має бути враховано тими учасниками, які працюють на результат.

Розглядаючи проблематику в українському контексті встановлено, що українська нація формувала свою ментальність дл90-х років ХХ століття під впливом різних культур, що внесло свої корективи в систему соціокультурних цінностей українського народу.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Зелінська Ольга, Луцький національний технічний університет

Зелінська Ольга, к.е.н., доцент

https://orcid.org/0000-0001-9103-6460

zelinska-olga@ukr.net

 

Галазюк Наталія, Луцький національний технічний університет

Галазюк Наталія, к.е.н., доцент

https://orcid.org/0000-0001-7918-4268

 galazyk-n@ukr.net

 

Посилання

1. Dzhein Kh. Efektyvne vedennia perehovoriv: Taktyka shvydkoho reahuvannia. Novi pidkhody do tvorchoho myslennia ta vyrishennia problem. (Per. z anhl., za red. L. I. Baisary). Balans-Audyt, 2012. 242 s.
2. Istoriia dyplomatii : navch.-metod. posibnyk. za red. zaviduvacha kafedry mizhnarodnoho ta yevropeiskoho prava. Odesa. Vydavnychyi dim «Helvetyka», 2021. 116 s.
3. Kubrak O.V. Etyka dilovoho ta povsiakdennoho spilkuvannia. 2017. 222 s.
4. Dubov D. Polityka kulturnoi dyplomatii yak mekhanizm realizatsii stratehichnykh komunikatsii derzhavy. Nauk. pr. Nats. b-ky Ukrainy im. V. I. Vernadskoho. Asots. b-k Ukrainy. Kyiv, 2017.
5. Kandyba Yu. I. Politychna heohrafiia z osnovamy heopolityky. Kharkiv: KhNU im. V. N. Karazina, 2015. 201 s.
Опубліковано
2023-09-02
Як цитувати
Зелінська Ольга, & Галазюк Наталія. (2023). МІЖНАРОДНИЙ ПЕРЕГОВОРНИЙ ПРОЦЕС ЯК ЗАСІБ ДИПЛОМАТІЇ. Економічний форум, 1(3), 68-72. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2023-3-9
Розділ
МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ