РЕФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ: СТАН, РИЗИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

  • Московчук А.Т. Луцький національний технічний університет
  • Ліщук В.І., Ліщук М.Є. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Ключові слова: оптовий ринок електроенергії, балансуючий ринок, внутрішньодобовий ринок, ринок «на добу вперед», ризик, «зелений» тариф, анбандлінг

Анотація

У статті розглянуто проблему реформування електроенергетичного ринку України та перспективи його інтегрування у європейський енергетичний простір. Здійснено аналіз етапів реформування ринків електроенергії країн Європейського Союзу з точки зору завдань і проблем, що виникали. Охарактеризовано стан реформування ринку в Україні та основні ризики. Окреслено основні заходи, що сприятимуть підвищенню ефективності реформ.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Огляд діяльності реформованих ринків електроенергії та тенденції ціноутворення на ринках електроенергії країн ОЕСР та Європейського Союзу. URL : https://ua.energy/wp-content/uploads/2018/01/6.-Rynky-elektroenergiyi.pdf.

Слупський Б. Основні моделі ринків електроенергетики та особливості їх державного регулювання: порівняльний аналіз. URL : http://www.dridu.dp.ua/vidavnictvo/2009/2009-03(3)/09sbvrpa.pdf.

Статистический ежегодник мировой энергетики 2018. URL : https://yearbook.enerdata.ru.

Офіційний сайт Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Режим доступу : http://mpe.kmu.gov.ua/.

Модель енергоринку України. URL: http://www.ukrenergoexport.com/uk/content/.

Закон України «Про ринок електричної енергії». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2019-19.

Аналіз тарифо- та ціноутворення на електроенергію в країнах ЄС та ОЕСР. Системи стимулюючого тарифоутворення. URL : https://ua.energy/wp-content/uploads/2018/10/3.-Taryfo_tsinoutv_elektroen.pdf.

Оржель О. Новий ринок електроенергії. Пересічний споживач платитиме більше. URL: https://delo.ua/business/novij-rinok-elektroenergiji-peresichnij-spozhivach-platitime-bil-330368/.

Беззуб І. Чи запрацює в Україні ринок електричної енергії? URL: http://www.nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3781:chi-zapratsyue-v-ukrajini-rinok-elektrichnoji-energiji&catid=8&Itemid=350.

Ущаповський К. В. Вплив реформування ринку електроенергії України на діяльність ДП «НЕК «Укренерго» URL : https://periodicals.karazin.ua/economy/article/view/5390.

Опубліковано
2019-12-16
Як цитувати
Московчук А.Т., & Ліщук В.І., Ліщук М.Є. (2019). РЕФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ: СТАН, РИЗИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Економічний форум, 1(3), 19-25. https://doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-3-4
Розділ
ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ