ІНДИКАТОРИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

  • Ліпич Л. Г., Савчук Л. С. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Ключові слова: інвестиційна безпека, індикатори інвестиційної безпеки, фінансова стабільність, критерії інвестиційної безпеки

Анотація

Інвестиційна складова економічної безпеки займає одне з головних місць в економічній безпеці країни. Реалізація інвестиційних можливостей, нарощення обсягів інвестування та раціональне використання інвестованих коштів – одні з найважливіших завдань в Україні, що і обумовлює актуальність даної статті. У статті розглянуто інвестиційну складову як вирішальний фактор забезпечення необхідного рівня фінансової стабільності держави, а також проаналізований стан інвестиційної безпеки на основі окремих індикаторів. Розраховано показники інвестиційної безпеки в динаміці. Здійснено аналіз значень індикаторів за останні роки та розраховано їх для кількісної та якісної оцінки інвестиційної безпеки держави. Зроблено висновки про те, що значення більшості індикаторів інвестиційної безпеки знаходяться нижче критичного значення, що, відповідно до теорії безпеки, свідчить про реалізацію загрозливих процесів в економіці. В статті подані напрями для підвищення інвестиційної привабливості. В першу чергу, це має бути гарантування прозорості приватизації, зниження податкового навантаження на інвесторів та скорочення економічних ризиків.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Кириленко В. І. Інвестиційна складова економічної безпеки: монографія. Київ: КНЕУ, 2015, 232 с.

Кузьменко В. В. Економічна безпека та сталий розвиток: взаємодія на регіональному рівні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук. Донецьк, 2016., 20 с.

Л.Г.Ліпич, О.А.Івашко Фінансові домінанти інвестиційної безпеки держави. Моделювання регіональної економіки. Івано-Франківськ. 2011. № 2 (18). С. 165-172.

Крупка М.І. Фінансово-кредитний механізм інноваційного розвитку економіки України: монографія. Львів. 2011. С. 145–146.

Грідасов В. М. Інвестування: навчальний посібник. Київ: Центр навчальної літератури, 2014. 163, с.

Матюшенко І. Ю. Іноземні інвестиції: навчальний посібник. Київ: ВД "Професіонал, 2015. 334 с.

Мельник В.В. Міжнародна інвестиційна діяльність: навчальний посібник. Тернопіль: Карт-бланш, 2013. 249 с.

Методичні рекомендації щодо оцінки рівня економічної безпеки України. За ред. А. Сухорукова. – Київ: Національний інститут проблем міжнародної безпеки. 2014. 32 с.

Опубліковано
2019-12-16
Як цитувати
Ліпич Л. Г., Савчук Л. С. (2019). ІНДИКАТОРИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ. Економічний форум, 1(3), 26-30. https://doi.org/10.36910/6765-2308-8559-2019-3-5
Розділ
ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ