ВИРОБНИЦТВО ЯК ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО СТВОРЕННЯ СПОЖИВЧИХ БЛАГ У СУЧАСНИХ УМОВАХ

  • Битов Василь Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна
  • Горбач Людмила Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна
  • Котляров Валерій Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна
Ключові слова: виробництво, обмін, розподіл, споживання, споживчі блага, управління виробничими процесами, ефективність , прибуток, рентабельність, бізнесова діяльність

Анотація

На сьогодні створення споживчих благ, які зазвичай потрібні кожному з нас, є найголовнішим завданням і метою виробництва. Адже, як відомо, що головною рушійною силою діяльності людини є задоволення її власних потреб, а свої потреби людство задовольняє за допомогою товарів та послуг, які створюються внаслідок діяльності виробництва. Щодо основної суті власне виробництва, то відзначимо, що виробництво – це не тільки процес створення благ, необхідних для задоволення різноманітних потреб людини, а ще й відтворення самого життя людей, оскільки при цьому забезпечуються  необхідні  засоби їхнього фізичного існування, а також можливість розвитку і реалізації здібностей людини.

У цій публікації акцентуємо увагу на економічній сутності виробництва, що є основним джерелом у створенні багатства країни і формування доходів та відповідного добробуту населення.

У науковій статті розглянуто роль, значення і дієвість надзвичайно важливого питання, а саме – розвитку економічних процесів у всіх галузях господарюючих суб’єктів, які забезпечуються саме  виробництвом,  та відповідно управління ним, іншого ще людство не придумало, адже будь-який необхідний добробут потребує певних зусиль. Вивчення економічного зростання в кожній галузі національного господарства пояснюється саме виробництвом, його ефективністю, дбайливим та раціональним використанням усіх необхідних ресурсів, що запобігає окремим хибним уявленням, які зустрічаються в деяких тлумаченнях, про те, що у створенні достатку країни і забезпечення доходів населення вирішальну роль відіграє торгівля. Так торгівля відіграю досить велику роль в економіці держави, адже ринок збуту це питання надзвичайно є важливим, бо лише реалізована продукція за обґрунтованими цінами приносить прибуток. Однак існує  всім відома істина того, що розподіл і споживання існуючих  у суспільстві благ відбувається лише після їх створення в процесі виробництва.

В статті підняті питання, щодо завдань виробництва в нинішніх умовах, а саме  те, що  сучасний стан виробництва ставить перед собою основним завданням як ніколи ефективне використання всього наявного виробничого потенціалу, що зумовлює прискорене  підвищення продуктивності праці, забезпечення якості продукції та зниження її вартісних складових. Розкрито також питання щодо  організаційних форм виробництва,  які  передбачають певну відповідність в розподілі праці людей та управління ними, а також при цьому конкретне більш продуктивне використання  наявних засобів виробництва, що в кінцевому результаті забезпечує ефективність виробничих процесів. Показано також практичний досвід, щодо впровадження в окремих підприємствах Волинської області організацію виробництва на принципах  спеціалізованих форм.

Відображено також в даній статті окремі рекомендації на підставі  вивчення та проведеного аналізу  з питання щодо структури виробництва,  показники якого свідчать, що  впродовж останніх років  частка у створенні валового внутрішнього продукту сфери матеріального виробництва в секторі економіки держави становили понад 60%, а показники, що формувалися у сфері третинного сектора економіки, тобто у сфері послуг складають близько 30%. Як нам відомо, що третинне виробництво є  похідним від первинного та вторинного виробництва,  тобто скажемо так, що первинне виробництво ґрунтується на безпосередньому первинному виробництві в галузях національного господарства, а  вторинне – охоплює в основному галузі обробної промисловості, що створюють необхідні суспільству блага та засоби виробництва без яких ніяке виробництво взагалі неможливе.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Битов Василь, Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна

к.е.н., доцент

https://orcid.org 0000-0002-5828

sofia717@ukr.net

Горбач Людмила, Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна

к.е.н., доцент

https://orcid.org 0000-0002-5977-6474                                                                                                                                   ludmilahorbach@gmail.com

 

Котляров Валерій, Міжрегіональна Академія Управління Персоналом, Україна

к.е.н., доцент

https://orcid.org 0000-0002-2291-3199                                                                                                                                       kotliarov.valerii@maup.com.ua                  

Посилання

1. Bandurka O. M. Financial activity of the enterprise: Textbook. K.: Lybid, 1998. 312 p.
2. Varnalii Z.S. Economic security: a study guide - K.: Znannia, 2009.-647 p
3. Horbach L.M., Kotlyarov V.O. Enterprise economics: a study guide. - K.: "Condor", 2021. - 620 p.
4.Gorkavy V.K., Gerasimenko Yu.S. Formation of production cost and cost efficiency in agricultural enterprises monograph. Kharkiv, 2015. 239 p.
5. Orishchak Ya. O. Basics of economics: Textbook. Ternopil, 1998. - 111 p.
6. Radionova I.F. General economics: Textbook.: Kamianets-Podilskyi, 2002. – 383p.
7.Ryasnykh S.G. Fundamentals of financial management: a study guide, K.: "Akademvydav", 2010. - 336 p.
Опубліковано
2022-10-02
Як цитувати
Битов Василь, Горбач Людмила, & Котляров Валерій. (2022). ВИРОБНИЦТВО ЯК ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО СТВОРЕННЯ СПОЖИВЧИХ БЛАГ У СУЧАСНИХ УМОВАХ . Економічний форум, 1(3), 138-144. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2022-3-18
Розділ
ПІДПРИЄМНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ