РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ В КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ

  • Наталія Смочко Мукачівський державний університет
  • Тетяна Лужанська Мукачівський державний університет
  • Наталія П’ятка Мукачівський державний університет
Ключові слова: екологічний туризм, охорона навколишнього середовища, природні території, активна рекреація, екологічна освіти, екологічне маркування, заповідні ландшафти

Анотація

У статті проведено аналіз трактування поняття екологічного туризму. Проаналізовано, що у період глобалізації світова спільнота зіткнулась із проблемою збереження та захисту природних ресурсів міжнародного значення. У світі екологічний туризм визначається як різновид природного науково-пізнавального туризму, що здійснюється в екологічно чисті куточки планети. Екологічний туризм має потенціал для реалізації пізнавальної активності та розвитку суспільства без шкоди для довкілля, що в сучасному глобалізованому світі надзвичайно важливо. Екологічний туризм, що розвивається у синергії з іншими формами сталого туризму і підприємництва в сільських районах, може стати важливим внеском у збереження національної спадщини і природних ландшафтів, підвищення якості життя та зростання добробуту місцевих громад. У статті розглянуто, що екологічний туризм найдинамічніше розвивається на територіях, що мають природничу цінність (національні та ландшафтні парки), спрямований на охорону природного і культурного середовища регіонів та представляє форму сталого туризму. Розглянуто, що екологічний туризм розвивається на основі природоохоронної, етнотолерантної та екоосвітньої складових. Оцінено три найбільш важливі детермінанти екологічного туризму, які відрізняють його від інших форм туризму. Доведено, що нині екологічний туризм широко розглядають як перспективний напрям сталого розвитку, успішного вирішення складних екологічних проблем, а його основною метою є перехід до нової ідеології життя суспільства, екологізації економіки та виробництва, максимальне формування екологічно зорієнтованої цивілізації. Описано чотири найпоширеніші види екотуризму і екотурів як у світі, так і в Україні. У статті розглянуто, що Європейські держави приділяють значну увагу екологічній значущості транскордонних резерватів. Розглянуто українсько-польське прикордоння як унікальну територією, що представлена трьома транскордонними біосферними резерватами. На основі проведеного аналізу встановлено, що рекреаційні території національних природних парків України для виконання основної своєї функції збереження природних ландшафтів, вдоволення інтересів відпочиваючих і туристів в оздоровленні погребують державного підходу, особливо в управлінському, організаційно-методичному та фінансовому забезпеченні. Нині більшість вітчизняних національних парків поки що обмежуються популяризацією еталонів природи шляхом екскурсійної діяльності, просвітницько-краєзнавчої роботи та деякими іншими екотуристичними функціями. Практичне значення дослідження полягає у тому, що розглянуто основні засади, завдяки яким екологічний туризм має перспективи розвитку в Україні; приділена увага проблемі антропогенної трансформації як зміні природних систем та необхідності їх відновлення; проведення заохочувальних заходів у сфері екологічного туризму.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Наталія Смочко, Мукачівський державний університет

Наталія Смочко, д.г.н., доцент Мукачівський державний університет

https://orcid.org/0000-0002-2440-5737 

Тетяна Лужанська, Мукачівський державний університет

Тетяна Лужанська, к.г.н., доцент Мукачівський державний університет

https://orcid.org/0000-0003-0709-8293 

Наталія П’ятка, Мукачівський державний університет

Наталія П’ятка, к.е.н., ст. викладач Мукачівський державний університет 

https://orcid.org/0000-0001-9810-3961

 

Посилання

Bunyak S.O. (2011). Rural green tourism in Ukraine: problems and prospects of innovative development. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/67640534.pdf. [in Ukrainian].

Gorishevskiy P.A., Vasilev V.P., Zinko Y.V. (2003). Silskiy green tourism: organization of grant of sendees hospitality. Ivano-Frankivsk. 128 s. [in Ukrainian]

Gorlenko LA., Balabanova G.V. (1994). Problems of complex development of territory. Kyiv: Scientific thought. 295 s. [in Ukrainian].

Doroguncov S., Ralchuk O. (2000). Staliy development: trajectory of possibilities and limitations. Announcer of NAN of Ukraine. № 8. S.14. [in Ukrainian].

Zinko Y.V. (2003). Silskiy green tourism: organization of grant of services hospitality. Ivano-Frankivsk. 156 s. [in Ukrainian].

Matviychuk L.Yu., Tischuk I. (2017). Silskiy green tourism as factor of regional development: methodological aspect and practical experience. Lutsk. 260 s. [in Ukrainian].

Melnik A.F. (2003). Organizationally economic mechanism of development of region: transformation processes and them instituciyne providing: Monograph. Ternopil: Economic idea. 608 s. [in Ukrainian].

Rutinskiy M.Y., Zinko Y.V. (2006). Silskiy tourism. Kyiv. 271 s. [in Ukrainian].

Tkachenko T.l. (2009). Staliy development of tourism: theory, methodology, business realities: train aid. 463 s. [in Ukrainian].

Regional strategy of development of the Zakarpattya area on a period 2021-2027 years. Official web site of Ministry. URL: https://www.minregion.gov.ua/napryamki diyalnosti/derzhavna-rehional-na-polityka/strategichne-planuvannya-regionalnogo-rozvitku [in Ukrainian]

Опубліковано
2022-12-13
Як цитувати
Смочко, Н., Лужанська, Т., & П’ятка, Н. (2022). РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ В КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ. Економічний форум, 1(4), 58-67. https://doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2022-4-7
Розділ
ЕКОНОМІКА